İçeriğe geç

Küçük Prens’in Kadıköy’deki küçük turu…

Gökçe Uygun’un Gazete Kadıköy’de yayımlanan 26.12.2013 tarihli yazısı.

Saint-Exupéry’nin dünyaca bilinen eseri Küçük Prens, Kadıköy’e… 7 Ocak Salı günü Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde sahnelenecek olan Küçük Prens, 17 Ocak Cuma günü de Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salon’da seyircisiyle buluşacak.

Sadece çocukluğumuzun değil, ergenlik ve yetişkinliğimizin de arkadaşı Küçük Prens, hikâyesini anlatmak üzere bir kez daha Kadıköy’ü ziyaret ediyor…
Saint-Exupéry’nin dünyaca bilinen eseri Küçük Prens, Türkiye’de tiyatro izleyicisinin karşısına gözalıcı bir ekiple geliyor. Bitiyatro ve Theater an der Ruhr ortak yapımı olan proje Exupéry’nin aşk, savaş ve çocukluk özlemiyle geçen hayatından esinlenmeler taşıyor ve yazarın bu ünlü eserinin yeniden okunması ve yorumlanması üzerine özel bir çalışma olarak sahneleniyor. Daha önce Meksika, İran, Irak ve İspanya’da sahnelenen oyunun şimdiki durağı Türkiye. Geçtiğimiz günlerde Kadıköy ve Levent’te sahnelenen oyun, yine Kadıköylü seyirciyle buluşacak. Almanya’daki Theater an der Ruhr’un kurucusu, tiyatroda farklı kültürlerin karşılıklı etkileşimini önemseyen Avrupa’nın en önemli yönetmenlerinden Roberto Ciulli’nin yönetimiyle sahnelenen eser, Türkiye’de Bİ TİYATRO ile izleyicilere ulaşıyor. Yönetmenin Bitiyatro ekibine getirdiği öneriyle çalşmalarına başlanan yapımda, tiyatro, sinema ve televizyon izleyicisinin yakından tanıdığı Laçin Ceylan ve Nihat İleri rol alıyor. Tüm ülkelerde ve kültürlerde ilgi uyandırarak dünya dillerine çevrilen Küçük Prens, çocuk edebiyatına kazandırılmış bir eser olarak bilinmesine karşın, bu oyun yetişkinlere hitap ediyor.

7 VE 17 OCAK’TA SAHNEDE…
Oyunda Küçük Prens’i canlandıran Nihat İleri, yetişkinlerin hâlâ döne döne Küçük Prens’i okuduklarını belirterek, “Benim için bu bir aşk ve ölüm hikâyesidir. Roberto’nun çalışma düzeni doğaçlama üzerine. Biz çok fazla doğaçlama yapmıyoruz ama bire bir uyarlama yapılmadı. Bizden çıkan sonuç bambaşka… Her ülkede farklı ‘Küçük Prens’ oynanıyor’’ diyor. Oyundaki diğer rollerin hepsini-kimi zaman Küçük Prens dahil-canlandıran Laçin Ceylan da afişlerde, oyunun çocuk oyunu olarak algılanmaması için çok dikkatli davrandıklarını vurgulayarak, “Buna rağmen seyirci başta bunu çocuk oyunu olarak algılayabilir. Aslında gerçekten felsefeye ilk adım kitabı. Çocukluktan söz eden, çocukluk özlemiyle dolu olan bu kitabın kıymetinin anlaşılabilmesi için aslında biraz da çocukluğun kaybedilmesi gerekiyor. Oyunumuz; kitabın yazarı Exupery’nin yaşamındaki acıları, sevinci, savaşla ve aşkla ilişkisini yeniden yorumlaması” diye konuşuyor.
Küçük Prens, 7 Ocak 2014 Salı saat 20:30’da Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde ve 17 Ocak 2014 Cuma saat 20:30 da Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salon’da seyircisiyle buluşacak.
Bilgi ve iletişim: 0533 4256040 www.bitiyatro.com

(Kaynak: http://www.gazetekadikoy.com.tr/haberDetay.aspx?haberID=4965)

Kategori:HaberKüçük Prens